Szabadulás a lélekölő munka szorításából

2022.07.10

Kevesen vannak, akiknek ne lenne a céljuk egy olyan munkahely, ahol emberileg és anyagilag is megbecsülésben van részük, a munkájuk gyümölcsét tisztán látják, és amely a nap végén elégedettséggel tölti el őket. Sokan vannak, akiknek ezt sikerült megvalósítaniuk, és minden elismerésem az övék, azonban nem mindenki ilyen szerencsés. Ami persze nem azt jelenti, hogy ez ne változhatna meg, mert kellő kitartással és felkészüléssel majdnem mindenen lehet változtatni.

Ebben a cikkben olyan listát fogok megosztani Veletek, amely segítséget nyújthat olyan időkben, amikor nem tudtok váltani egyenlőre vagy még nem látjátok azt, hogy merre tovább.

- Bármilyen tevékenység is legyen a munkaköröd, próbálj belevinni kreativitást. Például ha számítógépen dolgozol, a mappáidnak adj olyan nevet, amely megmosolyogtat (persze csak ha más nem fér hozzá és ebből nem adódhat problémád). Vagy a dossziékat a polcon időről időre rendezd át színes dossziékba, vagy akár ha felveszed a telefont, akkor találj ki egy üdvözlő szöveget, ami eltér az eddigiektől.

- Gyakran a munkahely nem a hatalmas barátságok születésének a helye, és sokan bizalmatlanok is egymással szemben, de nézz körül, hátha van valaki, akivel kicsit jobban össze tudsz barátkozni. Ez nem azt jelenti, hogy azonnal be kell őt avatnod életed minden apró részletébe, de a monoton és stresszes munkát meg tudja szakítani és enyhíteni a feszültséget, ha valakivel néha tudtok egyet nevetni, vagy megosztani valamit egymással, hogy éppen min dolgozol vagy, hogy várod a hétvégét, mert egy rég nem látott rokonoddal fogsz találkozni.

- Legyél kedves ok nélkül. Persze ne a munkahely zsarnokával, mert ő lehet gyengeségnek fogja venni a viselkedésed, de mindig akad olyan, aki örül egy mosolynak vagy egy kedves megjegyzésnek. Dicsérd meg a munkatársad ruháját vagy frizuráját, és máris jobban fogjátok érezni magatokat mindketten, és az öröm ragadós, bármily csekély is, azért lehet, hogy ezzel tudattalanul is de más kollégáknak is visztek egy kis fényt a napjába.

- Végezz nyújtást, kisebb gyakorlatokat, amikor egyedül vagy. Ez akár a mellékhelyiségben is kivitelezhető. Nyak- és vállkörzés, guggolj fel és le párszor. Beindul a vérkeringésed, és ha még utána a tükörben magadra is mosolyogsz akkor máris sokat tettél a testi-lelki jólétedért.

- Ragassz ki a faladra/monitorodra kedvenc idézeteket.

- Tervezz! Előreláthatóan mikor fogsz tudni lépni? Milyen erőforrásaid vannak? Keress az érdeklődési körödnek megfelelő tanfolyamot. Ajánlanak részletfizetést? Mennyit tudsz rá félretenni havonta? 

-  Dobd fel a ruhatárad színekkel.

- Ajándékozd meg magad. Apróságokra gondolok, pl egy arcpakolás, amit még nem próbáltál ki, vagy egy fürdősó. Gondolj arra, hogy milyen jó lesz, amikor este hazaérsz és kizárhatod a külvilágot.

- Minden munkanap véget ér egyszer. Amikor nagyon összecsapnak a hullámok a fejed fölött, mondd azt magadnak: "Ennek a munkanapnak is vége lesz egyszer".

-Vedd számba, hogy miben fejlődtél eddig, vagy miben fejleszt az aktuális munkád, még akkor is ha az első hangzásra lehetetlen gondolat.

-Végül de nem utolsósorban: keress! Iratkozz fel álláskereső oldalak hírlevelére, mondd el a környezetednek milyen munkát keresel. Képezd magad, amennyi lehetőséged csak van rá, és kis lépésekkel haladj a célod felé, és az eredmény nem marad el. Lehet, hogy az áttörés éppen akkor érkezik, amikor a legkevésbé számítasz rá és már a feladás küszöbén állsz, de ne csüggedj, csak tartsd a célod a szemed előtt.