en-Állni a sarat

16/03/2021

Mondjuk, hogy van egy ötleted, egy terved, amit akár nevezhetünk az álmodnak is.

Vagy mondjuk, hogy jól érzed Magad, sikerült harmóniát teremtened Magad köré, megtalálni az egyensúlyi állapotodat.

Észrevettem, hogy abban a pillanatban, hogy van valamid, ami lehet anyagi tárgy vagy pozitív lelki állapot, például belső béke, beindul egy láthatatlan gépezet, amely azt a célt szolgálja, hogy tudassa Veled, hogy "állj csak meg egy pillanatra, ez nem járja, hogy Neked van, nekem meg nincs, úgyhogy most teszek valamit annak érdekében, hogy rosszabbul érezd Magad." Ez jöhet szinte bárhonnan, és főleg az önfeledtség és öröm pillanatiban hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a világ dualitása nem szűnik meg létezni csak azért, mert éppen a jelenlegi pillanatban a vidámságban lubickolunk.

Ezt úgy képzelem el, mintha sarat dobálnának ránk, csak azért, hogy szálljak már le a felhőmről és nézzek már szembe a rideg valósággal. Persze ez a sár nem szó szerint értendő, hanem jelképesen, ezek főleg energiák amik megnyilvánulhatnak szavak, cselekedetek formájában, a lényeg, hogy elrontsák a kedvedet.

Nos, ember legyen a talpán, aki ezeket a helyzeteket jól tudja kezelni és nem hagyja magát befolyásolni a környezet ellentétes energiája által.

Sokan vannak, akik ki akarnak beszélni Téged az álmodból, és megpróbálnak valamilyen úton-módon eltántorítani a céljaidtól. Sok kéretlen véleményt lehet kapni, míg a bátorítás és a pozitív megerősítés ritka mint a fehér holló. A life coach szerepe éppen az, hogy befolyástól mentesen, külső, független szakértőként segítsen beazonosítani és megerősíteni meglévő, szunnyadó képességeidet, és felhívja a figyelmedet a Benned rejlő egyéni erősségekre. 

Huszonévesen nem tudatosítottam azt magamban, hogy tartsak elegendő távolságot a környezetem véleményétől, és merjek önazonos módon élni, aminek az lett a következménye, hogy sok zsákutcába hajtottam be, volt ahonnan csak rendkívül nagy küzdelmek árán tudtam csak visszafordulni. Azt hiszem rendkívül megkönnyítette volna akkor az életemet, ha egy coach segítségét igénybe veszem, ma már biztosan több figyelmet szentelnék annak, hogy felkutassak olyan lehetőségeket, mint például a life coaching. 

De ha a dolgok pozitív oldalát nézem, akkor be kell ismernem, hogy amíg felesleges köröket róttam és a zsákutcákat megismertem hihetetlen tapasztalatokra tettem szert. 

Ezen tapasztalataimnak most sokat köszönhetek, mert a coaching folyamata során fontos, hogy coachként bele tudjak helyezkedni ügyfeleim élethelyzetébe és pontosan átlássam milyen elakadásokkal, nehézségekkel kell szembenézniük. 

Voltak felismerések, amit akkor ott azonnal bekövetkeztek, de voltak olyan összefüggések, amiket csak évekkel később értettem meg, ezért nem bánom egy percig sem azokat az időket, azonban ma már, a negyvenes éveim felé közelítve jóval körültekintőbben élem az életemet. Ami nem azt jelenti, hogy most már mindent klasszul és tökéletesen csinálok, hanem azt, hogy látok fejlődést a személyiségemben, a viselkedésemben és a világhoz, emberekhez való hozzáállásomban, és több figyelmet szentelek magamra és arra, hogy mit tolerálok és mit nem. Olyan ez mint egy láthatatlan védelmi vonal, amit folyamatosan erősítek, építgetek azért, hogy megőrizzem az önazonosságom és ne tegyek olyat amiről tudom, hogy nem a jót hozza ki belőlem.

Egy bizonyos pontig pluszt jelenthetnek a nehezítő körülmények, a támogatás nélküli szárnypróbálgatások, de az ember társas lény, mi emberek egymásra vagyunk utalva és egyedül nehéz boldogulni bármilyen célról is legyen szó.

A life coach fejlesztő és segítő szakember, akinek a segítségével megoldási útvonalakat tervezel, és a figyelmet a személyes erősségeidre irányítod. A sikeres coaching folyamat titka abban rejlik, hogy a coach nem engedi meg Neked, hogy a múlt fájdalmas pillanatain időzz el, hanem finoman a szunnyadó erőforrásaidhoz felé terelget annak érdekében, hogy a jövő céljai tekintetében mielőbb áttörést érj el. 

Az emberi kapcsolataink minősége nagyban hozzájárul az életminőségünkhöz, ezért azok, akik támogató és segítő környezetben mozognak hamarabb juthatnak előbbre.

Ugyanakkor azt gondolom, hogy legyen bármilyen erős az ellenszél, ha valamit Magadénak érzel, egy célért kitartóan és állhatatosan küzdesz, a valóság falai egyszer csak felpuhulnak és új formát öltenek, olyan formát, amelyet Rád szabtak és amelyet Rád öntöttek. És amikor ez bekövetkezik, az öröm és a hála sokkal erősebb, mintha a vágyadat egyszerűen csak az öledbe pottyantották volna.

Ha sok akadályba ütközöl vagy ha nem látod jelenleg az utadat, amely a célod felé vezet, akkor sem kell elkeseredned! Bármikor felülvizsgálhatod azt, hogy kikkel vagy körülvéve, kik azok akiktől pozitív és építő jellegű kritikát kapsz és kik azok, akik csak a frusztráltságukat és boldogtalanságukat akarják Rajtad kiélni. Kiléphetsz a mérgező kapcsolatokból, a mérgező munkahelyről és újra tervezheted az életed. Lehet, hogy nem megy azonnal. De ha egyszer megszületik a felismerés és annak nyomán az elhatározás akkor Magad is meg fogsz lepődni, hogy egyszeriben ötleteid támadnak a változtatást illetően, új lehetőségek kerülnek a látóteredbe, amiket azelőtt észre sem vettél. Hiszen minden egy gondolattal kezdődik, minden út egy lépéssel kezdődik.

Bármikor felülvizsgálhatod az önkorlátozó gondolataidat, azt, hogy hiszel-e őszintén abban, amit megálmodtál? Ezeken a pontokon sikerrel juthatsz előre egy coach segítségével, aki meghatározott módszertan alapján feladatokat ad számodra, amelyek által sikeresen tudod felszínre hozni meglévő erősségeidet és hatékonyabban kihasználni azokat.

Ha van olyan ember a környezetedben, akivel az eltöltött idő pozitív érzéseket okoz, ha ez az illető feldob téged és figyel Rád, érdemes vele szorosabbra fonni a kapcsolatot. Amennyiben időd engedi, érdemes olyan csoportokhoz csatlakozni akik jótékonysági munkát vagy segítő tevékenységet folytatnak, mert itt nagyobb eséllyel találkozol szociálisan érzékeny, magas érzelmi intelligenciával rendelkező személlyel, és ha ilyen emberek között mozogsz, akkor Rád is hatással lesz a jótékony jelenlétük.

Nem mindegy, hogy kikkel vagyunk kapcsolatban és ebben a kérdésben csak Te tudsz döntést hozni, csak Te változtathatsz életed azon elemein, amelyek elégedetlenséggel vagy szomorúsággal töltenek el.

"A barátság kölcsönös megállapodás. Nem vagyunk morálisan kötelesek olyan embert támogatni, aki rosszabb hellyé teszi a világot. Épp ellenkezőleg. Olyan barátokat kéne választanunk, akik jót akarnak, nem rosszat. Jó, és nem önző dolog olyan embereket választani, akik jót tesznek velünk. Helyes és dicséretre méltó olyan emberekkel érintkeznünk, akiknek jobbá teszi az életét, ha azt látják, hogy a mi életünk is jobb."

Jordan B. Peterson amerikai pszichológus felhívja a figyelmet arra, hogy mekkora jelentőséggel bír a barátok helyes megválasztása.

Jómagam is láttam már sajnos életet kisiklani pusztán azért, mert az illető rossz társaságba keveredett.

Nekem mára jóval kevesebb barátom van, mint tíz évvel ezelőtt, mert rájöttem, hogy inkább legyen kevés, de tartalmas baráti kapcsolatom, mintsem rengeteg olyan ember körülöttem akikkel csak üres, felszínes témákról tudunk beszélgetni.

Állni a sarat számomra azt jelenti, hogy tisztelem önmagam annyira, hogy nem hagyom magam megrendíteni egy kitűzött célt illetően, vagy nem hagyom, hogy rávegyen a világ olyasmire, amivel alapjaiban nem értek egyet. Ez nehezebb út, mintha csak sodródnék az árral, és bármire rábólintanék, de jobban jár így mindenki: a környezetem és jómagam is.