A Te hangod

2021.01.05

Ugye Veled is gyakran előfordul, hogy egy találkozás megváltoztatja a hangulatodat, más mederbe tereli gondolataidat? Ismerős, a párod vagy egy idegen akarva-akaratlanul hat Rád, olykor tudattalanul kúszik be egy mondat, egy vélemény a belső monológodba. Viccesnek találjuk a kifejezést, hogy "hangokat hallok" és a maga nemében az is, hiszen felidézhet horror filmet, szellem történeteket de ha megvizsgáljuk magunkat akkor könnyen beismerhetjük, hogy igenis a hangok vég nélküli diskurzust tartanak bennünk, és többnyire ilyen tekintetben tudattalanul éljük életünket, nem sok figyelmet szentelve ennek a bizonyos belső hangnak. De hiszen ez a belső hang ott közli a véleményét ahol éppen és ahogy akarja. Mennyiszer történik meg, hogy kimondunk valamit magunkban amit fennhangon nem szívesen tennénk, vagy reggel kilépve a lakásból a napsugarak melengetésére felsóhajtunk magunkban, hogy "de szép idő van".

Egy találkozás, baráti összejövetel, interjú vagy munkahelyi szituáció kapcsán könnyen találhatjuk magunkat feldobott vagy lehangolt állapotban.

Persze az is előfordulhat, hogy semleges hatással találkozunk, de arra a jelenségre szeretnék most kitérni, amikor például elszomorodunk, vagy levertnek érezzük magunkat miután valakivel találkoztunk. A minap ez megtörtént velem, és megpróbáltam beazonosítani, hogy mi is válthatta ki ezt belőlem. Az érzéseket próbáltam megfogalmazni amikor egy felismerés megnyitotta számomra a választ: ez nem a Te hangod! Egész egyszerűen ez valaki mástól érkezett, olyan embertől akire figyeltél, akit hallgattál és most egész egyszerűen ráhangolódtál az ő lelki állapotára anélkül, hogy észrevetted volna. Ez rendkívül meglepett és azonnal a megoldáson kezdtem el gondolkodni. Nem jutott más eszembe mint az, hogy ellentétes állításokat fogalmazzak meg magamban, amelyektől reméltem, hogy felülírják az aktuálisan bennem uralkodó szavakat. 

Ekkor így hangozott a belső párbeszédem: 

-A Te hangod a szeretet. -A Te hangod a kíváncsiság. -A Te hangod az őszinteség. -A Te hangod a remény. -A Te hangod a harmónia. -A Te hangod a béke. -A Te hangod az egymás és önmagunk tisztelete. -A Te hangod a lehetőség. -A Te hangod a siker. -A Te hangod az öröm.-A Te hangod a dicséret. -A te hangod a hit. -A Te hangod a fejlődés. -A Te hangod a spontaneitás. -A Te hangod a csodák létezése. -A Te hangod a "biztonságban vagyok".

Minden egyes mondatnál éreztem, hogy könnyebbé és könnyebbé válik a teher, a súly ami nyomasztott. És egyben megértettem, hogy felelősségem van abban, hogy milyen szavakat hagyok visszhangzani az elmémben, mit engedek meg a belső hangomnak és mit nem. Utat biztosítok-e a megerősítő, pozitív állításoknak, vagy egyszerűen csak hagyom hogy az ellenkező irányba áramoljanak a gondolataim? Fel kell ismernem a jelentőséget annak, hogy minden pillanatban döntést hozok, és ha magamtól nem is menne a megfogalmazás számtalan mankó áll a rendelkezésemre. Ha éppen a hangulatom nem engedi, hogy pozitív megerősítéseket alkalmazzak, kereshetek egy könyvet, egy internetes oldalt és hamar rábukkanhatok forrásokra melyek átterelik figyelmemet kellemesebb irányba.