A rosszindulat visszaüt - de ez nem vigasztal

2021.05.10

"Ha Igaz Szeretetet akarsz, tudnod kell megbocsátani." 

(Adam J. Jackson)

Mi emberek szeretjük ha szeretnek minket, és talán szeretni valakit tiszta szívből az egyik legszebb földi élmény amelyben részünk lehet és jóindulatú, segítőkész, megértő emberekkel lenni maga a földi mennyország.

De nem egy rózsaszín világban élünk, és sajnos a rosszindulat bárhol felütheti a fejét, rendszerint a legváratlanabb pillanatban, amikor nem is számítunk rá. A jóindulat szintén, de azt könnyen "elviseljük", kellemes és ezáltal nincs vele különösebb feladatunk, mint átadni magunkat a bizsergető érzésnek, hogy jószándék irányult felénk, elfogadás és megértés légköre vesz minket körül. Jó lenne csak ebben élni, gondolhatjuk, és ezért értetlenül fogadjuk amikor ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Annyi válasz lehet erre a kérdésre, ahány ember, hiszen különböző megküzdési stratégiáink vannak. Mégis, sokat segíthet ha egy kicsit mélyebbre ásunk a rosszindulat jelenségében.

Sem ok, sem tett nem jár egyedül. Ok-okozat kéz a kézben járnak, akárcsak a tett és annak következménye.

Olykor nem látjuk a teljes ok-okozat összképet. Csak egy szeletkéjét annak, ami éppen történik. Részigazságokat látunk, részadatokat és információkat, melyek alapján igyekszünk orientálódni egy irányba, amelyről azt tartjuk, hogy kedvező hozadékkal bír számunkra és kedvező fordulattal kecsegtet.

Úgy tartom, hogy másnak rosszat az akar, aki valamilyen frusztrációval küzd, valamiben kudarcot vallott és azt nem tudta megfelelően feldolgozni vagy átfordítani leckévé, tapasztalattá. Történhet ez egyszerűen tudatlanságból is, abból, hogy az illető nem gondolt bele abba, hogy amit tenni szándékozik, az más emberek testi vagy lelki kárát fogja okozni.

Pusztán önzésből is indulhat a szándék, a csupán önmagára gondoló ember könnyen lépi át a másik határait.

Bármi is legyen az indítéka annak, hogy valakiben rosszindulat keres és tör utat, a mérlegnek két oldala van. Semmi nincsen az ég alatt, aminek ne lenne valamilyen hatása. Mint egy kavics, amit beledobunk egy tóba, és a gyűrűket látjuk vég nélkül tovafutni. Minden mindennel összefügg.

Az egyik remek megoldás, ha proaktívak vagyunk. Ha nem ringatjuk magunkat illúziókba, hogy biztos csak véletlen volt, biztosan nem fog előfordulni többet, hanem ha van rá módunk feltesszük a kérdést: Ezt miért csináltad? Nem láttad, hogy mit okozol vele?

Az emberek alapvetően békét keresők, és ha egy ilyen kérdést nekik szegezünk, akkor jó eséllyel elindulhat egy kommunikáció akár vita, amely végén még kompromisszumot is köthetünk. 

Vitákban születik meg az igazság 

- hangzik és Tarkovszkij: Sztalker című művében és ahhoz, hogy ezt az igazságot megtaláljuk érdemes vitába szállnunk néha. Persze csak ha adott egy megfelelő vitakultúra, egy biztonságos közeg.

És bizony vannak helyzetek, amikor nem járunk jól. Megtettünk mindent, amit tudtunk mégis úgy érezzük igazságtalanság történt, és nem tudunk ellene már semmit tenni.

Ilyenkor szokták a barátok mondani, hogy "majd az élet visszaadja", "majd a sors/karma/Isten megbosszulja" de legyünk őszinték: ez sovány vigasz, mert ha az illető vissza is kapja a bosszúságot amit okozott nekünk, az nem fogja a mi negatív élményünket, könnycseppjeinket, sóhajainkat eltörölni.

Viszont gondolhatunk erre úgy, hogy másképp állunk a történtekhez, és megpróbáljuk másik oldalról közelíteni: mit nyert az a személy azzal, hogy nekünk rossz pillanatokat, veszteséget okozott? Valóban tiszta örömforráshoz jutott-e ő azáltal, amit mondott vagy tett?

Milyen módon tudunk mi ebből mégis pozitívan kijönni?

Van-e másik nézőpont az események értékelésére, újra tudom-e értékelni önmagamat, esetleg erősebb, bölcsebb lettem-e? Megtanultam-e elkerülni a hasonló embereket/helyzeteket vagy megtanultam-e kezelni azokat jobban?

Ezekkel és ehhez hasonló kérdésekkel érdemes elindulni a felfedezés útján, és lehetséges, hogy találunk valamit, amibe tudunk kapaszkodni és amit felhasználhatunk a későbbiekben.

A coaching kiemelten foglalkozik ilyen és ehhez hasonló élethelyzetekkel, megoldási útvonalakat vázol fel és igyekszik a győztes-győztes helyzet megteremtésére.

Egy jó coach segít az ügyfeléből előhozni az önbizalmát, önértékelését megerősíteni és olyan asszertív technikákat átadni, amelyekkel a későbbiekben könnyebbé válik 

lelki határaink védelme úgy, hogy a másik határait is tiszteletben tartsuk.

Ha szeretnél erről többet megtudni, vagy hasonló nehézségekkel küzdesz akkor sok szeretettel várlak az első ingyenes konzultáción, amely során értékes információkhoz juthatsz és máris felhasználhatod a mindennapjaidban. ♡